Who should we invite to the Oxford Editor and CEO Forum next year?

Good company...

Good company…

Re-reading summary notes from the Reuters Institute for the Study of Journalism’s Oxford Editor and CEO Forum last week. Chatham House Rules etc, so I will just quote the official RISJ post about the event—

Editors in Chief and CEOs from 10 countries for 24 hours of in-depth and off the record discussions on some of the key opportunities and challenges involved in running a news organisation in the 21st century.

The forum included participants from India (the Hindu), Japan (the Asahi Shimbun) and Latin America (La Nacion from Argentina) but with the majority from Europe (the Irish Times, Le Monde, the Neue Zürcher Zeitung, Berlingske, the Huffington Post Italy, the Guardian and the Financial Times.)

Issues covered included the implications for journalism of the Edward Snowden affair, different approaches to paying for news online, the challenges of innovation in legacy news organisations, to the debate around sponsored content and the rules that should surround that.

I thought it was a very good discussion, but we are always looking for ways of improving.

We plan to arrange another Forum next year, so the question really is, who should we invite?

The focus will remain on private sector news organizations and retain at least a partial emphasis on the business of journalism, but as long as it doesn’t bring together people so far apart it reduce the conversation to conflict, it would be good with more disruptors to add to what legacy media bring to the table.

I’m thinking maybe someone from the advertising world, certainly someone from tech, and more pure players.

Email, DM, etc me with ideas—all welcome.

Advertisement

2 responses to “Who should we invite to the Oxford Editor and CEO Forum next year?

 1. Naja Nielsen DR Nyheder

  Hej Rasmus,

  Ved ikke, om det er for tæt på konfliktzonen:

  Vivian Schiller, Head of News, Twitter, tidl. NBC
  Arianna Huffington, som jo ofte tweeter, at hun ville ønske, avisfolket begyndte at tale om at forny journalistikken, i stedet for at forny avisforretningen
  Yahoo’s News Digests chefredaktør, hvem det end er. Der må jo være en, der sidder for enden af beslutningerne bag de 7-10 historier, de vælger ud i US og UK. I går hørte jeg en topchef i BBC sige, at det faktisk var blevet hendes yndlingsnyhedsapp. Jeg synes også, den form for aggregation er svær at komme uden om, som et nemt og overskueligt alternativt til næsten al anden nyhedsdækning. Selv NYT NOW har kastet sig over curation af andres historier. Fra et brugerperspektiv er det jo også det, man har brug for: Det bedste fra ALLE medier, i stedet for kun at få historier fra et enkelt.

  Jeg vil også foreslå, at du inviterer en fra broadcast. Aviserne og broadcast-nyhedsorganisationer er kommet i konkurrence med hinanden, om vi vil det eller ej – og med aggregator/søge-tjenesterne – på en måde, som de fleste i begge verdener ikke har forstået endnu. Konferencer bliver holdt hver for sig, og det gavner ikke vores branche, tror jeg.

  I den kommercielle verden er ESPN og CNN de mest innovative, synes jeg. ESPN har fx på den digitale side kørt en meget systematisk form for innovation, med skrappe dogmer om at fejle meget hurtigt. Så vidt jeg har hørt, må der gå 19 dage fra en idé bliver accepteret, til den udkommer.

  Det er klart, at jeg selv ville give meget for at deltage, da spørgsmålet optager mig dybt, men jeg forstår godt fidusen ved ikke at inviterer dem, der har et budget.

  Naja Nielsen

  Visiting Scholar/Head of TV, Danish Broadcasting News
  H-Star Institute
  Stanford University

  +1 650-276-9018
  naj@dr.dk

  Fra: rasmuskleisnielsen.net [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Sendt: 10. april 2014 13:53
  Til: Naja Nielsen DR Nyheder
  Emne: [New post] Who should we invite to the Oxford Editor and CEO Forum next year?

  Rasmus Kleis Nielsen posted: ” Re-reading summary notes from the Reuters Institute for the Study of Journalism’s Oxford Editor and CEO Forum last week. Chatham House Rules etc, so I will just quote the official RISJ post about the event— Editors in Chief and CEOs from 10 countries”

  • Det er rigtig gode ideer. Duely noted. For at holde workshoppen i en stoerrelse hvor det bliver en faktisk samtale, ikke forlaesninger plus Q&A (max 20), er planen pt at lave noget seperat med fokus paa broadcast+digital.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s